Arrodoniment


Aquí pots provar si t'ha quedat clar com arrodonir un número i obtenir un resultat correcte.
En l'exercici que es realitza apareix una breu nota explicativa sobre els decimals que s'acceptaran com a vàlids, s'ha de tenir en compte a l'hora de introduir el resultat.

Quan el propi problema ens dóna l'arrodoniment desitjat podem fer dues coses:
Seguint amb l’exemple anterior del 3.36589, la solució seria 3.366, ja que el decimal immediat que no ens interessa, en aquest cas el quart, és 8. Per altra banda, si el resultat fos 3.36549, aquest arrodoniment hauria de ser 3.365
.
La majoria de vegades el problema t’avisa de quants decimals vol, inclús a vegades et demana explícitament utilitzar les taules per unes preguntes en concret i Minitab per a les altres (veure figura inferior). En aquests casos, senzillament, fes cas al problema. Si et demana utilitzar taules, és que vol el número de decimals que hi ha a la taula corresponent; si en poses més, l’arrodoniment podria no coincidir amb el que hi ha a la taula estadística i, per tant, la resposta serà incorrecte, tot i que puguis pensar que és més precís i hauria d’estar bé. Ja se t’ha avisat: vol els decimals de la taula. El mateix si et diu utilitzar un programa estadístic com Minitab. Si poses els decimals que et surtin a la taula serà incorrecte per falta de precisió. Tot es qüestió de llegir correctament l’enunciat.

 

En canvi, si l'exercici no indica res sobre quants decimals vol, pot ser suficient utilitzar 5 decimals. Amb 5 decimals de marge, la comparació entre el valor introduït i l’exacte generalment donarà correcte (sempre que el nostre càlcul no contengui errors), assegurant-se així que la resposta introduïda es la que es demana.
S’ha d’anar amb compte també amb alguns exercicis que es poden resoldre o amb les taules estadístiques o amb Minitab (o Excel). A vegades pot haver-hi confusió degut a que no et diuen quants decimals demana e-status, ho fas amb les taules, i et diu que és incorrecte. Però per aquest tipus d’exercicis hi ha un procediment que pot ajudar a no equivocar-se: perdre 5 minuts més del compte fent l’exercici amb Minitab (o Excel) i també a mà, amb taules i calculadora. Així t’assegures que ho saps fer bé pel dia de l’examen (que d’això es tracta, practicar per a l’examen), després ho poses amb 4 o 5 decimals i e-status també t’ho considerarà correcte.